Banane Brasilienne

En söt och kraftig dessert att äta efter en lätt middag. Kanske speciellt lämpad om man serverar on kall huvudrätt.
(ur Allt om Mat 7/78)
Det här behövs för 6 personer:
  1. Smält sockret i en stekpanna över måttlig värme och under ständig omrörning ca 5 minuter.
  2. Sänk värmen, rör ner smöret.
  3. Tillsätt grädden lite i taget samt kakaon och snabbkaffet och koka några minuter tills det blivit en slät kolasås.
  4. Tillsätt konjaken. Ta pannan från spisen och bränn ev. av såsen. Observera att man inte får vara under spisfläkten när man flamberar. Ha också ett lock till hands att släcka höga lågor med.
  5. Skala och dela bananerna på mitten, vänd dem i såsen med hjälp av ett par träskedar. Låt dem puttra mjuka några minuter.
Servera bananeran heta med vaniljglass elle vispgrädde till.