Ett fantastiskt bröd

Periodvis bakar jag nästan dagligen det här brödet (som bakas ut till portionsbröd). Så enkelt att den mest ovana kan klara det! Så gott att det passar till det mesta! Jag kan nästan lova att ni också blir förtjusta, för det blir lika perfekt som om en skicklig yrkesbagare varit i farten. Det här är utan tvekan ett av mina bästa brödrecept.

Vi har det här brödet till morgonkaffet, till eftermiddagsteet, till soppa, till fyllda mackor, till picknick, till buffé-kalas etc.

Det är allra bäst nybakat. Första dagen har brödet en härlig skorpa, dagen efter är det lite segt men fortfarande läckert. Tredje dagen är det däremot trist.

Cranks, s 312
Det här behövs:
 1. Mät upp vatten och mjölk.
 2. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt + honung. Häll över lite av 'mjölkvattnet'.
 3. Rör om med en trägaffel, häll i resten av mjölkvattnet och rör net mjölet.
 4. Arbeta snabbt ihop den lösa degen.
 5. Strö ca 2 msk vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och jäs i 1–1½ timme.
 6. Värm ugnen till 240–250 grader. Smörj två bakplåtar eller täck dem med bakpapper.
 7. Strö ut ½–1 dl vetemjöl på bakbordet. Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället. Knåda inte! 'Jäsbubblorna' ska få vara kvar.
 8. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, kanske knappt ½ dl. Platta sedan ut hela degsjoket lite försiktigt med handen (men kläm som sagt inte ut degen för mycket).
 9. Skär snabbt (enklast med degskrapa av metall) degen i 6–7 cm smala 'remsor'. Dela sedan varje remsa i 2–3 delar 'på snedden', det gör igenting alls om brödet inte får samma fason, bara de har ungefär samma storlek. Flytta efter hand över bitarna på bakplåtarna.
 10. Grädda bröden (de behöver inte jäsa) direkt, sätt in en plåt i taget mitt i ugnen. Den första plåten i 20 minuter, den andra i ca 17 (det fungerar faktiskt så i min ugn).
 11. Låt bröden svalna utan handduk så blir brödskorpan frasig och fin.