Be att få din lax filéad i affären och helst också skinnet borttaget. Var sedan noga med att putsa
bort alla fenfästen och småben så att laxen är helt skinn- och benfri vid tillagningen.
Det här behövs till 8 pers
ca 1½ kilo skinn- och benfri laxfilé utan stjärtbit
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
1 platta fryst smördeg
1 uppvispat ägg till pensling
Champinjonduxelle:
1 dl finhackad schalottenlök eller gul lök
2 msk smör
400 g finhackade färska champinjoner
1½ - 2 dl grovriven parmesan
½ tsk salt
½ krm cayennepeppar
Fransk spenat:
750 g fryst hel spenat
ca 1 dl finhackad gul lök
3-4 msk smör
salt och vitpeppar
Hummersås:
2+2 msk smör
2 msk finhackad schalottenlök
3 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 dl torrt vitt vin
2½ dl vatten
2 smulade fiskbuljongtärningar
4 msk konc hummerfond
2 dl vispgrädde
ev salt
½-1 krm cayennepeppar
2 msk smör
Tillbehör och garnering:
ca 1 dl grovhackad gräslök
1½ dl grovhackade räkor
kokt pressad potatis
Champinjonduxelle
Fräs schalottenlök och champinjoner lätt i smör tills all vätska från svampen kokat in.
Låt massan svalna något och blanda i ost och kryddor.
Hummersås
Fräs lök och tomatpuré lätt i ca 2 msk smör, pudra över mjöl, blanda och späd med vin och vatten.
Tillsätt buljongtärningar, hummerfond och vispgrädde och låt såsen koka ca 10 minuter.
Sila såsen, smaka av med kryddor samt vispa i ett par msk smör.
Laxen
Sätt ugnen på 225°. Lägg laxfilén på en smord ugnsplåt, krydda med salt och peppar.
Bred ut och täck laxen med champinjonduxelle.
Kavla ut smördegsplattan och sporra eller skär i ca 1 cm breda remsor.
Lägg degremsorna som ett rutmönster över laxen och pensla degen med uppvispat ägg.
Sätt in laxen mitt i ugnen ca 20 minuter.
Fransk spenat
Tina, krama ur och grovhacka spenaten.
I samband med serveringen och under tiden som laxen står i ugnen fräser du spenat och lök i smör tills allt är ordentligt varmt.
Krydda lätt med salt och nymald vitpeppar.
Lägg slutligen upp spenaten som en bädd på ett stort serveringsfat. Kana över laxen från ugnsplåten på spenatbädden.
Slå hummersåsen runt omkring och strö i de grovhackade räkorna och gräslöken.