Överbakad lax på spenatbädd

Allt om Mat 1 - 1997
Be att få din lax filéad i affären och helst också skinnet borttaget. Var sedan noga med att putsa bort alla fenfästen och småben så att laxen är helt skinn- och benfri vid tillagningen.
Det här behövs till 8 pers
Champinjonduxelle:
Fransk spenat:
Hummersås:
Tillbehör och garnering:
Champinjonduxelle
  1. Fräs schalottenlök och champinjoner lätt i smör tills all vätska från svampen kokat in.
  2. Låt massan svalna något och blanda i ost och kryddor.
Hummersås
  1. Fräs lök och tomatpuré lätt i ca 2 msk smör, pudra över mjöl, blanda och späd med vin och vatten.
  2. Tillsätt buljongtärningar, hummerfond och vispgrädde och låt såsen koka ca 10 minuter.
  3. Sila såsen, smaka av med kryddor samt vispa i ett par msk smör.
Laxen
  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg laxfilén på en smord ugnsplåt, krydda med salt och peppar.
  2. Bred ut och täck laxen med champinjonduxelle.
  3. Kavla ut smördegsplattan och sporra eller skär i ca 1 cm breda remsor.
  4. Lägg degremsorna som ett rutmönster över laxen och pensla degen med uppvispat ägg.
  5. Sätt in laxen mitt i ugnen ca 20 minuter.
Fransk spenat
  1. Tina, krama ur och grovhacka spenaten.
  2. I samband med serveringen och under tiden som laxen står i ugnen fräser du spenat och lök i smör tills allt är ordentligt varmt.
  3. Krydda lätt med salt och nymald vitpeppar.
  4. Lägg slutligen upp spenaten som en bädd på ett stort serveringsfat. Kana över laxen från ugnsplåten på spenatbädden.
  5. Slå hummersåsen runt omkring och strö i de grovhackade räkorna och gräslöken.
  6. Servera laxen med nykokt, pressad potatis.