Moussaka

Alla som har varit i Grekland, och vågat sig ut på de mindre restauragnerna, har säkert ätit Moussaka. Rätten är typisk för länderna kring östra Medelhavet: Jugoslavien, Grekland, Turkiet. Själv åt jag min bästa Moussaka på ön Mykonos. Den gav mig inspiration till det här receptet:
Carl Butlers kokbok, s 27
  1. Börja med att hacka löken. Fräs den i en kastrull i lite margarin. Bryn inte. Den skall bara vara genomskinlig.
  2. Lägg i köttfärsen, Mosa den och bryn så att den får färg på alla sidor. Rör om och finfördela hela tiden.
  3. Slå på det vita vinet, tomater som du skurit i bitar och persiljan som du finhackat. Tillsätt salt, peppar, timjan, rosmarin. Pressa i vitlöksklyftorna.
  4. Låt det hela koka på svag värme under lock i 45-60 minuter. Resultatet skall bli en röra, inte en sås. Om den verkar för tunn, låt koka utan lock en stund så kondenseras vätskan.
  5. Nu skivar du auberginerna. Dom behöver inte skalas, skär bara bort sånt som ser dåligt ut. Bryn skivorna gyllenbruna i olja (ta olivolja om du har, det är mycket godare). P.S. Sätt ugnen på 200 grader så är den varm när du behöver den.
  6. Över till såsen. Jag kallar den rätt och slätt för vitsås. I kokbäcker står det för det mesta Bechamelsås. Du behöver:
  7. Värm först mjölken i en kastrull. Smält sedan margarinet i en annan. Fräs mjölet i margarinet och rör om hela tiden så det inte klumpar sig. Slå på den varma mjölken, lite i taget, under kraftig vispning. Vispa tills såsen är smidig och jämn. Späd med mjölk om den känns för tjock. Koka upp och låt såsen sakta puttra i minst 10 minuter. Avsmaka med salt och peppar.
  8. Ta fram en ugnseldfast form, som du smörat. Det vill säga margarin duger gott. Nu varvar du dom brynta auberginerna, köttröran, vitsåsen och den rivna osten i ett antal lager. Avsluta med auberginer, vitsås och ost..
  9. Sätt in formen i medelvarm (ca 200 grader) ugn och låt den stå i ca 20 minuter eller till din Moussaka har fått vacker färg.