Lyxig skaldjursrisotto

Lyxa till det med dina favoritskaldjur! I detta recept har jag använt mina favoriter räkor, blåmusslor och vongolemusslor. Vill du lägga lite extra tid och kärlek på denna rätt så gör du din egen räk- och musselbuljong. Till denna risotto har jag använt vialone nano-ris och så har jag hoppat över parmesanosten.
Tarek Taylor web
Till 4 personer
Räkbuljongen
Risotto
  1. Fräs räkskal, tomatpuré, grovt hackad vitlök och lök tillsammans i olivolja.
  2. Tillsätt vin och vatten och låt koka i ca 20 minuter. Sila buljongen och ställ åt sidan.
  3. Tvätta och rensa musslorna. Släng de som är sönder, skadade eller öppna.
  4. Koka upp räkbuljongen och häll i musslorna. Låt koka i 2-3 minuter tills musslorna öppnat sig. Fiska upp musslorna och kasta de som inte öppnat sig.
  5. Hacka löken och vitlöken fint. Fräs försiktigt i smör i en gryta tills löken har blivit mjuk — se till att den inte får färg..
  6. Tillsätt timjan och risottoris. Rör om. När riset har blivit lite genomskinligt häller du på vinet och låter det koka in i ungefär en minut.
  7. Späd riset med kokande räk- och musselbujong, lite i taget, och håll det småkokande under ständig omrörning. När riset är al dente, mjukt med en spänstig kärna, är det klart. Beroende på rissort tar det 18-20 minuter.
  8. När risotton är klar tillsätter du bladpersiljan och rör om.
  9. Servera med färska räkor med skal, räkorna från buljongkoket, musslorna och en fräsch sallad. Jag brukar ta tomater och salladslök som jag delar i bitar på längden och blandar med lite pressad citron och en god olivolja.