Låt bönerna ligga i rikligt med vatten över natten. Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönerna i en gryta och häll på så mycket vatten att det står 2 cm över dem. Koka upp och sjud på svag värme 45 minuter.
Skär fläsket i grova strimlor. Skala och finhacka löken. Skala vitlöken.
Slå bönerna i ett durkslag. Sätt tillbaka grytan på spisen på medelvarm platta. Lägg i 1/2 msk margarin och fräs fläsket lätt. Det får inte brynas. Tillsätt löken och fräs ett tag. Lägg i vitlöken.
Vänd ner bönerna och tillsätt tomatpurén samt timjan. Slå på vinet och späd med så mycket vatten att det står lite over bönerna. Lägg på lock och sjud sakta 45 minuter. Späd med mer vatten eller vin om det verkar för torrt.
Blanda väl 1 msk margarin med lika mycket vetemjöl.
Riv i 1/2 msk muskot och smaka av med salt och peppar. Rör ner mjölblandingen och sjud ytterligare 5 minuter.