2 dl vitt vin (eller vatten med lite vitvinsvinäger i)
ca 400 g kalamataoliver utan kärnor (1 burk)
Skär eller klipp upp ryggen på kycklingen, ta bort ryggbenet, och tryck till kycklingen så den blir "platt".
Riv vitlök och rör samman till en pasta med lite olivolja, hackade sardeller, hälften av timjan, salt och nymalen svartpeppar. Tillsätt chili till pastan om du önskar.
Massera in kryddpastan runt kycklingen och under skinnet på bröstet och lårklubba. Skiva citronen och fördela på kycklingen, mellan vinge och kropp, tillsammans med resten av timjan. Slå på vinet.
Grilla mitt i ugnen på 225 grader tills kycklingen är genomlagad, det tar ca 35-40 minuter. Strö över oliverna de sista 10-15 minuterna så de blir varma.
Servera med couscous, sallad och skyn som ligger i formen. Om du vill balansera upp beskan från citronen kan du sila av skysåsen och smaka upp den med lite honung.
Tillägg: Kall sås på creme fraiche med lök, citron och persilja också gott till.