Nicoiseströmming
Klassisk sallad får ge namn och smak åt franske köksmästarens strömming.
(Från Allt om Mat Nr 6, 2000)
Det här behövs till 8-10 personer:
1 knippe persilja
100 g färsk spenat
1 kg strömmingsfiléer (rensad, utan ryggben men med skinnet kvar)
2 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 gul lök
3 scharlottenlökar
4 vitlöksklyftor
1½ dl olivolja
6 tomater (600 g)
250 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
100 g små svarta oliver (Nicoise) eller vanliga Kalamata
100 g färsk parmesan
färsk timjan
Smörj en ugnsäker form.
Finhacka persilja och spenat.
Lägg strömmingsfiléerna med skinnsidan nedåt och salta och peppra. Strö över persilja och spenat.
Rulla ihop dem och lägg dem tätt i den ugnsäkra formen.
Skala och hacka gul lök och scharlottenlök. Pressa vitlöken. Fräs löksorterna i oljan på svag värme tills de mjuknat.
Skär tomaterna i tärningar. Tillsätt de krossade och färska tomaterna till löken. Rör ner tomatpuré, lagerblad, salt, cayennepeppar och paprikapulver.
Sjud under lock på svag värme 60 minuter. Rör i den då och då.
Sätt ugnen på 200 grader.
Fördela såsen över strömmingen.
Ställ in den i ugnen och grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
Låt den kallna. Strö på oliver. Hyvla parmesan och lägg runt kanten. Strö över lite timjan.