Potatisgratäng från Savoyen
4 personer, Tillagningstid ca 1 timme
- 1 drygt kg potatis
- 150 g schweizerost
- 2 kryddmått peppar
- 2 kryddmått salt
- 2 kryddmått riven muskot
- 2 ½ dl höns- eller grönsaksbuljong
- smör eller margarin
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala potatisen. Skär de sedan i så tunna skivor som möjligt.
- Lägg potatisen i en skål och blanda med 3/4 av osten, peppar, salt och muskot. Saltmängden kan tyckas väl liten, men buljongen innehåller också en hel del salt. Värm buljongen.
- Lägg potatisen i en ugnsfast form. Häll över buljongen och strö över resten av osten och klicka över lite smör. Låt stå i ugnen 35 minuter.
Potatisgratäng
6 personer, Tillagningstid 1 timme 15 minuter
- 1 kg potatis
- 3 msk riven ost (gärna schweizer)
- 5 dl kaffegrädde eller så mycket att det precis når upp till potatisen i formen som den gräddas i
- 1 ½ tsk salt
- ¼ tsk riven muskot
- margarin
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen tunt. Skölj den väl.
- Låt potatisen rinna av väl och lägg den sedan i en låg ugnssäker form.
- Blanda grädden med 2 msk riven ost, salt och riven muskot. Slå blandningen över potatisen, strö över resten av osten och klicka över 2 msk margarin.
- Gräddningen tar 1 timme. Då bör grädden ha blivit krämig och nästan absorberats av potatisen.