Potatisgratäng från Savoyen

Med Butler i köket, s 46
4 personer, Tillagningstid ca 1 timme
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen. Skär de sedan i så tunna skivor som möjligt.
  3. Lägg potatisen i en skål och blanda med 3/4 av osten, peppar, salt och muskot. Saltmängden kan tyckas väl liten, men buljongen innehåller också en hel del salt. Värm buljongen.
  4. Lägg potatisen i en ugnsfast form. Häll över buljongen och strö över resten av osten och klicka över lite smör. Låt stå i ugnen 35 minuter.

Potatisgratäng

Med Butler i köket, s 46
6 personer, Tillagningstid 1 timme 15 minuter
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen tunt. Skölj den väl.
  2. Låt potatisen rinna av väl och lägg den sedan i en låg ugnssäker form.
  3. Blanda grädden med 2 msk riven ost, salt och riven muskot. Slå blandningen över potatisen, strö över resten av osten och klicka över 2 msk margarin.
  4. Gräddningen tar 1 timme. Då bör grädden ha blivit krämig och nästan absorberats av potatisen.